Werken met planten

Niet een tropenrooster maar meer planten op de werkplek is de oplossing voor de hete dagen op kantoor. Dit stelt het Nationaal Instituut voor Gezondheidszorg en Ziektepreventie (NIGZ) dat zich bezighoudt met de gezondheidsbevordering van werknemers.
Het instituurt adviseert meer planten in warme werkruimten te zetten. Planten houden het klimaat gezonder en stabiel. Ze verdampen water via de bladeren, absorberen warmte en geluid en zuiveren de lucht van stof en verontreinigingen. Geadviseerd wordt minimaal één plant op vijftien vierkante meter te zetten.
Het alternatief, airconditioning, is volgens het instituut niet alleen een dure, maar ook een beperkte oplossing. Een kwart van de werknemers die in een ruimte met airconditioning werkt is ontevreden. Vooral de droge lucht wordt als vervelend ervaren. Een combinatie van meer planten en airconditioning is volgens het instituut de meest ideale situatie.
Uit onderzoek is gebleken dat op werkplekken met planten het aantal sickbuilding- en astma-achtige klachten lager is dan wanneer planten ontbreken. Verder heeft onderzoek aangetoond dat planten in het kantoor de verwarmings- en verkoelingskosten kunnen verminderen met wel 20 procent. Volgens het NIGZ kan de aanblik van groen bovendien binnen vijf minuten leiden tot een significante vermindering van stress. Ziekenhuispatiënten met uitzicht op groen herstellen aantoonbaar sneller en hebben minder pijnstillers nodig dan patiënten die dit uitzicht niet hebben.
Het NIGZ adviseert ook welke plantensoorten het best helpen tegen de warmte. De kamerpalmen Chrysalidocarpus en Chamaedorea brengen veel waterdamp in de lucht evenals de Statiphyllum – Vaantjesplant – die ook de lucht zuivert. Andere geschikte planten zijn de rubberplant, de klimop en de dadelpalm.

Bron: De Volkskrant, 8 juli 2003